Това е едно от стоте изобретения, довели до появата на телевизията

Едно от стоте изобретения, довели до появата на телевизията в началото на ХХ век, позволи на любопитните студенти и ученици в Пловдив да следят с прецизна точност фазите на частичното слънчево затъмнение. 

Още по темата

 

Става дума за Камера обскура, която проектира на бял лист намалено изображение на обекта. До телескопа в двора на Пловдивския университет беше Никола Петров, директор на Националната обсерватория в Рожен, който отскоро преподава на студенти по физика и беше особено доволен да им покаже на живо какво точно се случва, пише БГНЕС. 

 

"Подобни частични затъмнения стават всяка година, но рядко могат да се наблюдават от българска територия”, каза той. 

 

Никола Петров припомни и пълното слънчево затъмнение на 11 август 1999 година, което остава космическо събитие от тоя род номер 1 за цели поколения. Следващият път, когато Луната напълно, а не частично, както днес, ще закрие слънчевия диск ще може да се наблюдава от България през 2081 година

 

Шанс да го видят имат единствено децата от близкото основно училище, които тогава ще бъдат беловласи старци. Противно на внушенията на врачки и гадатели, днешното частично слънчево затъмнение с нищо не влияе нито върху физическото, нито върху психическото здраве на човека, нито пък към някакви процеси по земната кора, развенча Никола Петров плъзнали по медиите страховити внушения.