Новината беше съобщена от министър Красен Кралев за Нова телевизия

 

Замърсена хранителна добавка провалила националния отбор по щанги. Новината беше съобщена от министър Красен Кралев за Нова телевизия. Резултатът е излязъл, след като хранителните добавки на щангистите са изследвани в българския антидопинг център. 

 

Изследванията показаха, че в кръвта на общо 11 щангисти от националния отбор има следи от анаболи. Треньорът Иван Иванов допусна, че е имало замърсени хранителни добавки, а министър Красен Кралев потвърди това предположение.  

Още по темата

 

"Знаем кой е препаратът и от къде е купен, дадено е на прокуратурата”, коментира Кралев.

 

От източници на Нова телевизия стана ясно, че прокуратурата е сезирана за фирмата "Трайбест фарма” и продуктът „Тайбест”, който са взимали щангистите. Добавката представлява екстракт от бабини зъби, от аргинин глутерат и цинков оксид. В нея няма хормонални продукти. 

 

Въпреки съвпаденията, собственикът на фирмата Марио Маринов категорично отрече обвиненията. 

 

„Ще пуснем независими проби за наша сметка в Кьолн, за да съм сигурен, че не съм човекът, който руши реномето на държавата и на щангите”, заяви Маринов.

 

Сега надеждата на щангистите е да се докаже, че те не са взимали съзнателно допинг, защото според новите правила, ако това се докаже, наказанията им могат да бъдат намалени или отменени. Четирима от националните състезатели може да загубят правата си до живот. Това са Милка Манева, Иван Марков, Демир Демирев и Ивайло Филев.