Недоволството на хората е породено от политиката на санкции срещу Русия

 

Протест блокира магистрала „Тракия” край Бургас. Над 200 коли спряха движението по основния път към София. Недоволството им е породено от политиката на санкции срещу Русия, която ощетявала бизнеса. Протестиращите се обявиха и срещу решението на президента Росен Плевнелиев да не отиде в Москва за юбилея от победата във Втората световна война. 

Още по темата

 

В протестното шествие се включиха представители на туристическия и строителния бранш и на агенции за недвижими имоти. Транспортните фирми също се страхуват за бизнеса си заради отлива на руснаци.

 

 „Зад всеки един дошъл на този митинг стоят семейства, стоят работодатели, стои дохода на всяко едно семейство и благополучието му”, коментира Дмитрий Пенов, един от инициаторите на протеста.

 

Строителния бранш ще е най-засегнат след туризма от липсата на руски граждани.Само една фирма е построила и продала над 100 000 апартамента на руснаци. „Всички хора, които са купили апартаменти харчат пари в страната, те мебелират, обзавеждат”, заяви Стоян Тенев, който работи в строителния бранш.

 

Бизнесът иска стимули за руснаците, както правят съседни на България страни. „Искаме да пристигат хора на летището и тук да им бъдат издавани визи. Понасяме санкции от това, че подкрепяме на САЩ и ЕС,  а защо не сме в Шенген?”, коментира Георги Димитров, председател на Българската инвестиционно-строителна асоциация.

 

Репортер: Цеца Алексова