Правителствената авиослужба ще похарчи около 50 000 лв. за кетъринг от бюджета за 2015 г.

 

12-годишно уиски, октопод, скариди, омари и папая. Това е само част от менюто за полетите на властта. "Авиотряд 28" е обявил обществена поръчка за кетъринг за близо 50 хиляди лева

 

Става дума за качването на храни и напитки на борда на правителствените "Еърбъс", "Фалкон" и три хеликоптера, на  които се возят президентът, премиерът,  Министерски съвет, както и държавни институции.

 

Списък със 119 храни, напитки и съдове за близо 50 хиляди лева. Това е сумата, която ще задоволи нуждите на властта за една година. Екип на Нова се срещна с шефа на "Авиоотряд 28". 

 

"Не са много средствата, които са определени, като това е прогнозна сума, която най-вероятно няма да бъде изхарчена за годината", заяви Венелин Рачев.

 

На борда ще се сервират патрончета с 12-годишно уиски, руска водка, лондонски джин, и ликьор от ирландско уиски и сметана. Предвидени са плата с български и вносни сирена и мезета, морски деликатеси, канапета с риба, кроасани.

 

"Ние не определяме какъв ще бъде кетърингът, а протоколът. С тяхните изисквания се съобразяваме. До три часа ние не поръчваме и топла храна. С цел да правим икономии", коментира Венелин Рачев.

 

Добрият апетит ще се гарантира от ордьоври като скариди, кайзер пастърма, филета, луканки, риби, ементал и маслини. Ако полетът е по-дълъг ще се предлагат сьомга на скара с бейби моркови. Октоподи, калмари, омари, телешки медальони, винен кебап, шопска, гръцка салата, "Цезар". За вегетарианците ще има броколи със синьо сирене, зеленчукова лазаня. Десертите също са разнообразни.

 
На база икономически най-изгодната оферта, "Авиоотряд 28" ще избере в средата на април кой ще доставя храната и напитките на борда на правителствените самолети.

 

Междувременно към предишния състав на кабинета „Борисов” вече имаше въпроси относно разходите за пътуванията, включително свързани с кетъринга – през 2013 г. тогавашният председател на временната комисия в НС Венцислав Лаков обяви, че се поръчвали килограми ядки при полетите с "Авиоотряд 28". Основният любител на лукса бил бившият първи дипломат в периода 2009 - 2013 г. Николай Младенов.

 

"При полет на 7 март 2011 година, по маршрут София – Сараево, при който лети министърът на външните работи тогава Николай Младенов, който трае 2,20 часа и струва 7167,72 лева за гориво – кетърингът е на стойност 355,33 лева. В Сараево се налага допълнително зареждане за 340,82 лева. Ядките са 2 килограма. Буди съмнение такава производителност и такава консумация", заяви тогава Лаков.

 

При друг полет с Николай Младенов на борда на 9 ноември 2011 г. пък по пътя от София за Дамаск и Сана кетърингът излязъл за 579 лв., като полетът струвал 25 231 лв. Тук освен ядки имало и 20 шишета от 50 грама уиски, водка, джин и "Бейлис". Командирът на отряда тогава каза, че при тях „единственото, което се осигурява на борда, е вода”.