На кмета на Неделино е повдигнато обвинение за злоупотреба с близо 1 милион лева европари

 

Съдът в Смолян отстрани от длъжност кмета на община Неделино Стоян Беширов след разследване на Нова телевизия.  В предаването „Разследване” Беширов беше уличен в злоупотреба с обществени поръчки за над 900 000 лева.

 

На кмета е повдигнато обвинение за престъпления по служба и злоупотреба с пари по европейските програми.

 

Междувременно свидетели по делото вече са се оплакали, че срещу тях е упражняван натиск. Авторът на разследването Васил Иванов коментира, че и върху самия него е имало такъв. Правени са всякакви опити да се спре излъчването на материала, в това число и традиционните заплахи по телефона и проследявания.

 

„Тава са стандартните заплахи. Като отхвърлиш предложенията, започват нощните позвънявания, заплахите”, заяви Васил Иванов в предаването „Здравей, България”. 


 В разследването си журналистите разкриха, че през лятото на 2014 г. с държавни пари е била ремонтирана детската градина в Неделино. Фирма е получила 40 000 лева, за да смени дограмата на детската градина, но това се е случило само на документи. Веднага след излъчването на разследването, прокуратурата се самосезира, извърши се спешна проверка, а в Неделино бяха изпратени екипи на ДАНС и софийската прокуратура. Държавното обвинение образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу Беширов и му повдигна няколко обвинения.