Един от тях е бившият председател на Апелативния съд ген. Веселин Пенгезов

Прокуратурата предаде на съд осем души за нарушение на проект по Оперативна програма "Административен капацитет” (ОПАК).

 

Повдигнати са обвинения на полк. Петко Петков, бивш председател на Военно-апелативния съд; ген. Веселин Пенгезов, бивш председател на Апелативния съд; полк. Владимир Димитров, бивш зам.-председател на Военно-апелативния съд; на бившия ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева и на лицата Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов. 

 

Обвинението е за деклариране на невярна информация във връзка с изпълнението на проект за прозрачност във военните съдилища, който е финансиран безвъзмездно с европари. 

 

Неверните сведения касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен, че е извършил престъплението, а останалите – че са му помагали. Петков и Пенгезов са обвинени и за това, че са присвоили сума в размер на 42 217 лв., получена като възнаграждение по същия проект. Пенгезов има повдигнато обвинение и в престъпление по служба за сключени граждански договори с IT специалисти.