"Уестингхаус" не са потвърдили изискването за финансиране на 49% от проекта

 

Проектът за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус" е спрян. Това стана ясно, след като от концерна не са потвърдили изискването от българска страна за финансиране на 49% от проекта.  

Още по темата

 

Разговорите за изграждането на седми блок започнаха по време на правителството Орешарски. Преди седмица обаче министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че за да бъде реализиран проектът, българското правителство иска „Уестингхаус” да се яви като стратегически инвеститор, който да финансира и управлява новата мощност.

 

Първоначалните оценки на проекта бяха за 7,7 милиарда долара.

 

Дни преди да си  замине кабинетът "Орешарски" подписа споразумение с американците. И така остави окончателното „да” на проекта в ръцете на кабинета Борисов, който постави нови условия – американците да дадат част от парите. Днес стана ясно, че до договорка така и не се е стигнало, а Борисов потърси причините в предишното правителство.

 

От "Уестингаус" неведнъж изтъкваха ползите за страната ни от техния реактор – евтин ток, 20 000 нови работни места.  Днес обаче запазиха мълчание по темата. А Борисов остави вратата открехната. 

 

Опозиционните коментари не закъсняха, нито тези на коалиционните партньори. Червените използваха случая да поставят отново на дневен ред въпроса за строителството на АЕЦ Белене