Това показват данните на Института за анализи и оценки в туризма

 

52 милиона лева ще дадем за почивки зад граница по Великден и Гергьовден. Това показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. Много от българите ще похарчат парите си зад граница вместо да оставят заработеното тук.

 

За  Великден зад граница ще насочим 17 милиона лева – основна част от тях ще похарчим в Гърция – 14 милиона лева. Тъй като празникът е православен  в класацията на разходите след Гърция се нареждат Сърбия и Македония – там ще се насочат общо  3 милиона лева. 

Още по темата

 

За майските празници, когато е и Гергьовден, в чужбина българи ще дадат около 35 милиона лева – отново води Гърция с около 16 милиона лева, но тук вече на второ място е Турция – там в началото на май ще похарчим около 10 милиона лева.

 

52 милиона лева по груби сметки са над 97 хиляди минимални заплати или осигуряването на работа на нашето море на над 32 хиляди души пак на минимална заплата за целия летен сезон. Гърция пред България всяка година избират и Явор и Зоя. „В България цените са завишени,  а качеството, обслужването и храната са наистина видимо занижени”, смята Зоя Жерева. „Предпочитаме по-спокойни места, където детето да си играе на плажа. В Гърция морето е доста по-чисто”, добави Явор Жерев.

 

Нашите хотелиери се опитват да задържат българите у нас като предлагат атрактивни оферти, засега обаче не особено успешно. Не всичко обаче зависи от тях. Те не могат да ремонтират пътищата или да построят пречиствателни станции. За да не изтичат милиони всяка година, премиерът Бойко Борисов поиска от туристическия бранш, не само да се оплаква, че дипломацията ни гонела руските туристи, а да опита да спечели българските.

 

Туристическите експерти отсега предупреждават, че през целия май зад граница ще заминат много повече - 380 000 души.  „През май се очертава времето да бъде доста хубаво и ще има пътувания, както в страната така и в чужбина”, обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.   

 

От Патриотичния фронт пискаха премиерът да върне тези туристи у нас.  „Преди години когато Германия изпитваше затруднения канцлерът се обърна към германците да изберат Германия", заяви от парламентарната трибуна Поли Карастоянова от Патриотичния фронт. Минути по-късно премиерът заяви: Призовавам депутатите и министрите да изкарат почивките си в  България. 

 

Борисов добави, че ако се направи справка вероятно ще стане ясно че голяма част от депутатите и министрите не почиват в България. Дали управляващите ни ще послушат премиера не е ясно.  Ясно е обаче че семейството на Зоя няма да го направи.