Цветанов не ме уведоми за намеренията си, заяви вицепремиерът

 

Правителството категорично стои зад проекта за реформи в правосъдната система на ресорния министър Христо Иванов. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова за „Здравей, България”.

 

Вчера ГЕРБ индиректно бламира Иванов, когато 16 народни представители, начело с председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, внесоха проект за промени в Закона за съдебната власт, който е доста по-различен от този, който ресорният министър готви от дълго време насам.

 

На въпроса дали Бойко Борисов е бил наясно с действията на Цветанов, Бъчварова коментира, че не може да спекулира по тази тема.  

 

"Цветанов не е длъжен да ни уведомява, на мен лично нищо не ми е казвал", поясни вицепремиерът. 

 

Във връзка с проекта за единен орган за борба с корупцията, който днес официално ще бъде представен от Меглена Кунева, Бъчварова заяви: "Създаването на нов специализиран орган за борба с корупцията не гарантира резултат. Казваме, че има една прокуратура, която разполага с прекалено много власт. И сега искаме да създадем втора такава прокуратура, която да има още повече власт", коментира вицепремиерът. 

 

По думите ѝ правителството сериозно набляга на  борбата с контрабандата, като всяка седмица лично премиерът ръководи специализираната група.

 

За случаите с престъпници, които се разхождат на свобода, тя коментира: "Законово веригата, по която трябва да се премине между произнасянето на присъдата и влизането в затвора, е прекалено дълга. Законодателят трябва да каже как тази верига може да бъде скъсена". 

 

Тя уточни, че 8 души, издирвани за излежаване на присъди, са били заловени при спецакция от началото на седмицата, и допълни, че Стратегията за превенция и противодействие на корупцията за следващите 5 години предвижда преструктуриране на сегашните институции и създаване на нов орган, който да е еднакво отдалечен от отделните власти.  

 

По повод изявленията на Цветан Василев от последните дни тя изтъкна, че всеки има право на мнение, включително и той. 

 

По отношение на медийните съобщения, че мястото на министъра на образованието Тодор Танев се клати, вицепремиерът заяви, че не разполага с подобна информация.