Какви ще са ползите за България обяснява вицепремиерът Меглена Кунева

 

„Това, което България трябва да направи, е да има независима прокуратура и независим съд. Така нареченият румънски опит” означава специализирана прокуратура. Там има дирекция, която е в рамките на голямата прокуратура. В Германия обаче няма такова нещо. В Португалия и Франция също няма такава”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните.


Тя е направила пълна проверка кога, при какви обстоятелства може да се въведе подобна специализирана прокуратура и какви ще са ползите за нашата страна.


„Преди няколко години ние направихме специализиран съд. Думата „специализиран” не произвежда магическо действие. Това, което може да се направи в България сега и веднага, е първо да се засили и гарантира независимостта на прокуратурата и тя да работи по начина, по който работи това специализирано звено в Румъния”, коментира вицепремиерът.


Според нея, за да може прокуратурата да предаде на съд човек след приключено разследване, тя трябва да разполага с много добри доказателства, а те се събират от МВР.


„В Румъния взимат за шест години служители на МВР и разузнаването, събират ги общо в специализираната прокуратура и те работят заедно в рамките на този мандат”, поясни Меглена Кунева.


По думите ѝ, ако такова звено от трите институции заработи, в България няма да има институционален недостиг.


Кунева дори предлага да се въведат тестове за лоялност за постъпване на работа в специализираната прокуратура.


Целия разговор гледайте във видеото.