Прокурорът може да започва производства в интерес на държавата

 

 

Със 119 гласа "за" промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха приети от Народното събрание на първо четене. Срещу поправките гласуваха 15 депутати, а 17 се въздържаха от гласуване.

 

Промените, засягащи новите правомощия на прокуратурата, вървяха успоредно в два закона - Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Изненадващо след приемането на промените в ГПК основният вносител на двете групи промени Цветан Цветанов се качи на трибуната и оттегли промените в НПК.

 

Депутатите разрешиха на главния прокурор да извършва проверки на частни сделки, ако има съмнения, че те по някакъв начин ощетяват публичния интерес. Неочаквано обаче, управляващите се отказаха от по-сериозните си намерения Сотир Цацаров да може да спира такива сделки за срок от 48 часа.

 

Именно големите правомощия на главния прокурор от известно време са причина да напрежение между изпълнителната и съдебната власт.

 

Според приетите промени той ще може да встъпи като страна в образувано производство, когато неговото участие е необходимо за защита на имуществени права и законни интереси на държавата, общините или граждани, ползващи се с особена закрила, а тези дни станаха повод и за пореден скандал - депутати от ГЕРБ внесоха свой, и значително по-кратък вариант на Закона за съдебната власт, а такъв се очакваше от правосъдния министър Христо Иванов. Реално обаче депутаттите от ГЕРБ го изпревариха. Мнозина изтълкуваха това като бламиране на министър от страна на ГЕРБ, а самият министър в четвъртък дори спомена за оставка.

 

Въпреки очевидното напрежение и множеството неясноти по тази тема днес премиерът Борисов написа на страницата си във Фейсбук, че подкрепя безусловно министър Христо Иванов.