Парламентът прие поправките, които дават повече правомощия на Цацаров

 

"Целта на промените е да върне прокуратурата в тези случаи, когато трябва да се защити държавния интерес". Това обяви Янаки Стоилов от БСП в началото на дебата за промените в Гражданския процесуален кодекс, като изрази подкрепата на партията си.

 

Депутатът подчерта, че поправките могат да послужат за защита на държавния интерес при бъдещи злоупотреби, но големите загуби и печалната равносметка на българския преход вече са налице. Подобни правомощия прокуратурата е имала до 1997 година, когато те са отменени. В мотивите на вносителите пък се посочва, че подобен параграф е съществувал не само по време на комунистическия режим, а над 100 години.

 

Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха приети на първо четене. Измененията, засягащи новите правомощия на прокуратурата, вървяха успоредно в два закона - Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. 

 

Приетите поправки в ГПК предвиждат прокурорът да може да започва производства в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона, уточнява БГНЕС. Той ще може да встъпи като страна в образувано производство, когато неговото участие е необходимо за защита на имуществени права и законни интереси на държавата, общините или граждани, ползващи се с особена закрила.

 

Снимка/Видео: БГНЕС