За проекта НАСА ще отпусне 10 милиона долара

Американската Национална космическа агенция (НАСА) е избрала група от компании, които да развият проектите си за авангардни технологии, включително за по-бързо придвижване в Космоса, пише MailOnline.

 

Една от компаниите разработва двигател, който според нея може да отведе хора на Марс за 39 дена. Двигателят Vasimr, който използва плазма, е създаден от фирмата Ad Astra Rocket в Тексас.

 

Изобретението придоби известност преди няколко години, когато стана ясно, че би могло драстично да намали продължителността на пътуване до Червената планета. Прототипът беше тестван успешно през 2013 година, а сега НАСА обмисля използването му за бъдеща мисия до Марс.

 

“Развълнувани сме от тази новина и сме горди да обединим сили с НАСА при последните стъпки от разработването на технологията”, казва д-р Франклин Чанг Диаз, председател и изпълнителен директор на Ad Astra. 

 

В рамките на три години Агенцията ще отпусне на компанията 10 милиона долара, за да доусъвършенства двигателя си за пътуване в дълбокия Космос. Следващият тест предвижда новият прототип да функционира без прекъсване в продължение на повече от сто часа. При изпитанието през 2013 година Аd Astra е извършила 10 000 успешни запалвания на двигателя. Това са били обаче кратки експлозии, продължаващи по-малко от минута.