Ще отнемат книжки за месец на шофьорите, които не спазват правилата

 

Въвеждат драстични мерки срещу нарушители по улиците край училищата. Ще се стига и до отнемане на книжка за месец за шофьорите, които не спазват правилата около зони с деца. Причината е нарастващият брой на децата-жертви на пътя.

 

Черната статистика сочи, че две класни стаи остават празни всяка година. През 2013-а загиналите деца са 29, а година по-късно – 33. От началото на новата година още 4 деца са загубили живота си на пътя.  Ранените при катастрофи деца са между 1000 и 1100 всяка година. Затова и държавата готви нови мерки и нови санкции за нарушителите.

 

Всяко идване до училище за Алекс е изпълнено с изпитания. Рисковете за него и връстниците му обаче не свършват с препятствията на пътя. Показва го и статистиката – близо 70% от инцидентите с деца стават, когато те са вътре в автомобила.

 

„Родителите погребват децата си. Могат да дадат няколко хиляди за електронна игра, за компютър, но няма да дадат едни 50 лева за детска седалка”, казва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

 

Затова контролът се затяга. Държавата обмисля да обособи „зони за деца” със специални правила за шофьорите и да включи училищни патрули в битката с нарушителите. През миналата година наказаните родители за това, че не са защитили детето си в колата с колан и столче, са над 1200.

 

„Когато при тях се възпитава системно неспазване на правилата и всекидневно става свидетел на неправилно поведение – не можем да очакваме едно дете да е участник в движението, който да спазва правилата”, коментира Мария Ботева от Националната пътна полиция. Затова, в Сърбия например, при нарушение на пътя в присъствие на дете до 14 г., санкцията е двойна.

 

На 4 май започва третата глобална седмица за пътна безопасност на ООН – тази година посветена на сигурността на децата на пътя. Причината е, че всеки ден 500 деца в света губят живота си в катастрофи.