Една жена загина, друга е в кома, а 20 души са настанени в болницата в Шумен

 

Тежка катастрофа е станала в късните часове снощи. Жена е загинала, друга жена е в кома след инцидент с преобърнат камион край Върбица. Пострадали са общо 27 души. Според информация на Министерство на здравеопазването, в 18 часа е получен сигнал за преобърнат автомобил ГАЗ-66 в гориста местност край Шумен.

 

Веднага след подаването на сигнала на мястото се отзовават екипите на Центровете за спешна помощ - Сливен и Шумен. Трима от пострадалите са прегледани на място и освободени, други над 20 души са преминали през Спешното приемно отделение на болницата в Шумен.По първоначална информация в камиона са пътували 37 души. От МВР обаче отричат това да е вярно. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

Товарният автомобил е превозвал работници - берачи на чесън. Пътували са в каросерията. По първоначална информация шофьорът на камиона не е бил под въздействието на алкохол. Работи се по изясняване на причините за инцидента.

 

Върбишкия проход е затворен, защото има свлачище. Не се знае откъде е идвал камиона и дали не е минал през загражденията на Върбишкия проход. Каросерията му обаче е пълна с отсечени съчки дървета. На около 15 метра надолу в клисурата се е разпилял багажа на хората, пътували в камиона.

 

"21 души са докарани в болницата в Шумен. 11 от тях са с фрактури, но в добро състояние. Една жена е в кома", обясни репортерът на Нова Лилия Вълкова от болницата в Шумен.

 

 

Екип на Нова успя да разговаря с четири от пострадалите жени. Те обаче не си спомнят почти нищо от инцидента. Според някои от тях явно са отказали спирачките на камиона. Жените разказват, че са стояли високо над каросерията, а в камиона са пътували между 30 и 40 души, натоварени в каросерията с дървета и чували с див чесън, който са брали. По думите им те са безработни и се прехранват със сезонна работа бране на див чесън, а дневната им надница е 10 лева.

 

Разследващите са разговаряли с шофьора. По думите му се е движил със скорост, по-малка от допустимата за движение в района. Взета му е проба с дрегер, както и кръвна проба, която се анализира.

 


"20 души, 8 от тях са настанение за лечение. Всички са с различни травми - фрактури на ключица, фрактури на крайници. Останали хора са освободени след проведения  медицински преглед. Точна бройка на хората, които са се придвижвали в камиона не можем да дадем”, обясни говорителят на МВР-Шумен Ася Йорданова.

 

И двете жени - и загиналата, и тази, която е в кома са роднини – двете са етърви от село Върбица. Съседите разказаха, че повечето от хората в селото са безработни и затова често са ходили да берат билки и див чесън в гората.


Стана ясно, че човек на име Еркан е наел камиона, превозвал хората.


От Нова телевизия се опитахме да се свържем с кмета на селото, но телефонът му бе изключен.

 

 

„Не съм усетила нищо. Шофьорът си караше нормално. Изведнъж той се удари и ние изхвърчахме в дерето. 15 минути бях в безсъзнание. Когато се събудих, видях как останалите лежаха в дерето”, разказа Нина, която вчера е била в злополучния камион.


По думите й в камиона са се събрали около 30 души.


„Всяка година ходим да берем тези билки. Никога не сме се притеснявали за камиона. Шофьорът също се уплаши много – хем плачеше, хем ни издърпа всички от дерето на пътя”, добави Нина.


Нина е посетила и останалите си роднини, които са настанени в болницата в Шумен след тежкия инцидент.

 

Репортер: Нивелина Няголова