Какво разказват оцелелите?

 

Една жена загина, а друга е в кома след жестока катастрофа край Върбица. Стар товарен камион се обърна след удар в мантинела на пътя. Пострадали са повече от 20 души. Какво точно се е случило и какви са причините за катастрофата?


Камионът се е движил по път с чакъл и се е ударил в мантинелата. От камиона падат хората, които са пътували в каросерията му.


След удара Нина не помни почти нищо.


„Като се събудих – всичките хора гледам са легнали на земята, в безсъзнание са хората. Аз съм с натъртвания”, разказа Нина Кирилова – пострадала при инцидента.


Заедно с още трийсетина души се прибирали от гората, където брали билки и див чесън. След като свършили работа, събрали клони и сухи съчки и ги натоварили в камиона.


„Върху тях бяхме седнали. Хората събраха за празника да правят козунаци”, добави Нина Кирилова.


Заради свалчища пътят до Върбишкия проход е затворен. Затова берачите на билки се прибирали към града през резервния път. Тук обаче върху чакъла ЗИЛ-ът се подхлъзнал. И само мантинелата предотвратила още по-тежък инцидент.


И сега в дерето се виждат разпилените вещи на мъжете и жените, които били в камиона. Само шофьорът и още двама-трима останали на пътя. Другите полетели в пропастта. Водачът веднага се притекъл на помощ.


„20-годишен опит, ако не и повече, прекарал е инсулт. Немотията – какво прави – леко се е отъркалял човекът. Експерт е, с много опит. Няма проблем камионът, и аз съм го карал”, разказа Шенол Исмаилов – тъст на шофьора.


Камионът е собственост на мъж от града, който купувал билките и ги препродавал в град Преслав. Не успяхме да го намерим във Върбица. Тук обаче във всяка къща поне един е на гурбет – останалите се препитават с бране на билки в гората.


„Те са безработни хора и се занимават само с това. Отиват по собствено желание и от това се хранят от години насам – не само чесън, но и липов чай”, разказа Маринка Христова.


„Тази криза, до кога ще продължи тази криза? За 6-7 лева на ден да работим. За един хляб работим. Ставаме сутрин – за билки отиваме”, обясни Динка Милева.

 


Разследващите са разговаряли с шофьора. По думите му се е движил със скорост, по-малка от допустимата за движение в района. Взета му е проба с дрегер, както и кръвна проба, която се анализира. Бил е закаран в болницата в Шумен. Колко от пострадалите още са там и какво е състоянието им - от Лили Вълкова.


С различни фрактури по тялото в ортопедично отделение на шуменската болница са настанени 11 мъже и жени. 50 годишна жена е в кома в интензивно отделение.


„С травма на черен дроб, със сериозна кръвозагуба, за съжаление има и травма на главата. Остава в коматозно състояние, на апарат за изкуствена вентилация”, обясни д-р Пламен Николов.

 

Оцелелите в тежката катастрофа са категорични, че причината е в отказалите спирачки на камиона.


„Нищо не си спомням. Аз даже мислех, че сънувам”, каза 17-годишната Кадрие.


„Да, много страшно беше. Като станах, като се погледнах къде сме, къде бях. Благодаря на Господ, че сме оцеляли”, казва Цонка.


Единствено жената в кома е с опасност за живота.


„Дирекция Инспекция по труда в Шумен се е самосезирала и започва проверка по случая”, съобщи директорът Стела Методиева.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Нивелина Няголова, Лили Вълкова