Петко Ковачев твърди, че Дончо Иванов е получавал 5-цифрени суми от компанията

 

„Дончо Иванов (основател и гл. секретар на екологични организации, бел.ред.)създаде определени организации, за да се противопостави на организациите, които атакуваха „Дънди прешъс металс” в Челопеч и Крумовград. Той създаде мрежа от фалшиви организации, които играеха за „Дънди”, коментира в студиото на „Здравей България” природозащитникът Петко Ковачев.  

Още по темата


„Дончо Иванов ми е споменавал 5-цифрена сума, която е получавал месечно от „Дънди”, за да може екоорганизации да поддържат имиджа на фирмата. Това спира със смяна на някаква част от ръководството на „Дънди”. В този момент Дончо Иванов се обръща срещу тях”, разказа още той. В студиото на „Здравей, България” той показа писмо, дадено му от Боян Рашев, собственик на консултантска фирма. От него става ясно, че Дончо Иванов е искал над 1 милион лева като дарение за неговата коалиция. 


„Дончо Иванов показва подмяната, която започнаха официалните институции опитвайки се да разбият автентичните екологични организации. Екорекетът се роди на гърба на бизнес, който искаше да си купи спокойствие, за да може да върши незаконни неща”, коментира Петко Ковачев. 


Нещата започнаха, когато Цеко Минев искаше да прави „Пирин” и когато „Юлен” ни поканиха на среща. На нея присъстваха Цеко Минев, Боян Мариянов и техният адвокат. Бяхме поканени аз, Андрей Ковачев, Димитър Василев и наш адвокат, за да не им попречим да построят комплекса на Банско”, заяви той и добави:

 

„В хода на разговора беше подметнато, че ако не им пречим, ще ни построят лаборатория, ще ни плащат разходите да си правим изследвания. Тъй като ние не се хванахме, след това се появи Амадеус Кръстев, който заедно с други организации, подписа писмо, че на Пирин нищо няма да му се случи”. 

 

Тази неделя в "Разследване" Марин Николов показа как псевдоеколози изнудват фирми за стотици хиляди левове. Бизнесмен беше рекетиран за 200 000 евро. Срещу тези пари природозащитни организации обещават да си мълчат за евентуални замърсявания.

 

Във видеото горе гледайте как работи схемата! А тук си припомнете цялото "Разследване" на Марин Николов: