Топлоцентралата ни е проектирана за вносни въглища от Донбас и Русия, казва директорът Петър Петров

 

Кризата в Украйна вече има директни негативни икономически последици за бизнеса у нас. Близо 250 работници в TEЦ "Свилоза" в град Свищов всеки момент ще останат без работа.

 

Ситуацията с въоръжения конфликт в Украйна и премахнатите преференциални цени - това са основните причини според ръководството. ТЕЦ "Свилоза" е един от най-големите работодатели в община Свищов и новината за очакваните масови съкращения притеснява всички жители на крайдунавския град.

 

“Цялата икономика на Свищов рухва! Като излязат комарите, ще ловят комари и ще ги пращат за износ и ще печелят долари ли, евро ли… ще печелят с тези комари”, казва един от местните.

 

“Няма работа, разбира се! Къде ще отидат, никъде няма да отидат. Държавническа работа, кой да помисли!“, казва неговата съгражданка.

 

Много са причините, които водят централата към фалит, категорични са от предприятието. Една от тях е войната в Украйна. „Това беше първият удар за нас, защото ТЕЦ-ът е проектиран да работи с вносни въглища от Украйна и Русия", казва изпълнителният директор на ТЕЦ „Свилоза“ Петьо Петров.

 

"След започване на войната, въглищата поскъпнаха с над 20%. Вторият фактор беше скокът на курса на долара, а доларът е единствената валута, с която се търгуват всички енергийни източници“, обяснява още Петров.

 

"Към тези проблеми се добавят и премахнатите преференциални цени на произведената от ТЕЦ-а електроенергия", оплакват се от ръководството. Съкращенията започват от 13 май. Засега предизвестия са връчени на около сто души.