Това научи Нова от социалните служби в Казанлък

Бебето, което беше захвърлено на боклука в Казанлък, се връща при родителите си. Това научи Нова от социалните служби в града. 

 

През октомври миналата година 15-годишна ученичка роди с помощта на 17-годишния си приятел, а ден по-късно клошар откри новороденото до контейнерите за смет. Момичето е успяло да скрие от всички, че е бременно. 

 

Беше до последно в училище, за нас беше шок. Майка й казва, че тя е напълняла в последно време и това се дължи на хранителни добавки, които приема”, разказа Рени Червенкова, директор на училището, в което са учили двамата млади родители. 

 

„Техният проблем е бил страх от родителите, а сега разчитат предимно на тях”, обясни Даниела Русева, началник отдел „Закрила на детето”, гр.  Казанлък.

 

Съжалявам, че не сме знаели по-рано, за да вземем мерки. Но ние я възприемахме с физическите данни, с които дойде”, обясни директорката на училището. 

 

След както проплаква, учениците завиват детето си с дрехи, слагат го в раница и го оставят  пред произволно избран апартамент. На другия ден бебето е открито до кофа за боклук. 

 

Родителите Антония и Христо са ученици в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Учат там и днес.  

 

„Много разговори имаше, че е в техен интерес да си останат в средата и че ние ще направим всичко възможно да няма тормоз над тях. Смятам, че сме успели”, заявява директорката на училището. 

 

Бебето е в приемно семейство, а биологичните му родители работят с психолози и се готвят да припознаят и отглеждат своя син. Тази процедура ще отнеме поне още половин година, смятат от социалните служби в Казанлък. 

 

„И двамата са готови да поемат родителството, разбира се с подкрепата на своите родители”, смята социалните. 

 

Повече гледайте във видеото!