Какво пречи на конкурентите ни да наемат екоорганизации да ни пречат, попита адвокат Петър Петров

 

„Никога не сме предлагали подкуп на екоактивисти”. Това заяви Петър Петров, адвокат на „Юлен”, във връзка с обвиненията, които природозащитникът Петко Ковачев отправи ден по-рано в студиото на „Здравей, България”. 

 

В понеделник Ковачев заяви, че екорекетът се е родил на гърба на бизнес, който е искал да си купи спокойствие, "за да може да върши незаконни неща". 

 

"Нещата започнаха, когато Цеко Минев искаше да прави „Пирин” и когато „Юлен” ни поканиха на среща. На нея присъстваха Цеко Минев, Боян Мариянов и техният адвокат. Бяхме поканени аз, Андрей Ковачев, Димитър Василев и наш адвокат, за да не им попречим да построят комплекса на Банско”, заяви Ковачев.

 

В отговор адвокатът на "Юлен" призна, че среща наистина е имало, но на нея са били поканени абсолютно всички екоорганизации и не е имало никаква оферта.

 

„Нашите западни консултанти ни казаха, че когато правим една инвестиция, тя трябва да стане в рамките на диалог. Това беше нашата среща, за да се убедим, че тук диалог не може да има. Ние имаме желязното правило да не влизаме в разбирателство с екоорганизации. Защото, ако влезем в разбирателство с едни, ще се появят втори и трети. Това е един нескончаем процес на рекет", заяви Петров.


Той допълни, че до момента не се е чул "нито един нормален екологичен аргумент".

 

"Според нас генезисът на проблема е в конкуренцията. Какво пречи на конкурентите ни да наемат една екоорганизация, за да ни пречи?", попита реторично адвокатът.

 

Тази неделя в "Разследване" журналистът на Нова Марин Николов показа как псевдоеколози изнудват фирми за стотици хиляди левове. Бизнесмен беше рекетиран за 200 000 евро. Срещу тези пари природозащитни организации обещават да си мълчат за евентуални замърсявания. Припомнете се цялото "Разследване" на Марин Николов тук: