Никога не е била разрушавана от хора, но природата е безмилостна, казва протойерей Йоан Куков

 

В сърцето на София е скрита зад стените на президентството ротондата "Свети Георги".„Най-древната в София, а и в България, а и една от най-древните на Балканския полуостров, запазена от основи до покрив, никога не е била разрушавана!", коментира пред камера на Нова протойерей Йоан Куков. 

 

Никога от човешка ръка, но не и от тази на времето.  За съжаление времето не е простило и на тази прекрасна сграда. Тухлите падат една по една. Въпросът е докога? „Проблемите са свързани с дворните стени на храма! Тяхното състояние е доста трагично!", казва Ирина Никоевска.

 

"От атмосферните условия те ерозират и се рушат постоянно! Необходимо е да се направи реставрация и консервация!", обяснява протойерей Йоан Куков. 200 хил. лв. са средствата, нужни за цялостната реставрация на външните стени  на ротондата. "Който дава, казва народната поговорка, не оскъдва!”, протойерей Йоан Куков. 

 

"Технологията, която светът ползва, за да съхрани и презентира своето културно наследство е триизмерно лазерно сканиране!", обяснява Ирина Никоевска . С тази технология вече са филмирани Кремиковския манастир „Свети Георги Победоносец”, Света София, храм-паметника „Свети Александър Невски”.

 

"Цифровизацията, която ще бъде направена на тези стенописи ще ги съхрани, и ако недай си боже стане земетресение, ние ще знаем, че нашите деца ше имат информация, че тук е имало прекрасни стенописи!", обяснява Никоевска. Ако посетите ротондата, обезателно вдигнете поглед нагоре. Ще зърнете стенопис с ангел от X век. Като с цифровизацията уникалната живопис ще бъде съхранена завинаги. 

 

За да помогнете на най-старата църква в София, можете да изпратите смс на номер 17 777 с текст на латиница dms rotonda. Така ще дарите 1 лев. Част от сумата ще бъде използвана и за цифровизацията на уникалните 5 слоя стенописи.