"С чувството съм, че се извиват ръце", заяви депутатът от Реформаторския блок

 

„Има опит да се имитира съдебна реформа. Няма да допуснем тази заблуда”. Това заяви в предаването „Здравей, България” депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов.

 

 Според него може би има опити да се „извиват ръце”.

 

„Основната задача е да се остави статуквото в съдебната власт. От Реформаторския блок ще се борим докрай. Темата за съдебната реформа беше повдигната от нас. Ако ние излезем от властта, ще се провали всичко”, заяви Атанасов.  

Още по темата

 

По думите му в момента има надпревара кой да проведе съдебната реформа. 

 

„Ще искаме хората, които ще проведат съдебната реформа, да нямат тежести от миналото”, заяви Атанасов. Той коментира още, че трябва да се види защо ГЕРБ предлага да се проведе съдебна реформа, но Висшият съдебен съвет да остане в същия персонален състав.

 

Атанасов обясни, че има няколко внесени законопроекта за изменение на НПК. В единия от тях се засягат мерките за неотклонение във връзка с избягването на излежаване на лишаване от свобода. В този законопроект обаче по думите на Атанасов има много недомислици. 

 

„В този законопроект има нещо много важно. Покрай изменението в закона за НПК се предвижда да се промени Законът за специалните разузнавателни средства и когато се прилагат върху магистрати, това да става само с разрешение на председателя на Върховния касационен съд. Това донякъде ме притеснява”, обясни Атанасов.

 

Той обясни още, че в този законопроект се предвижда исканията за прилагането на СРС-тата да ги прави единствено главният прокурор, а също така той да има правото незабавно да получава резултатите. 

 

„Ако въведем тези правила, главният прокурор ще има ли време да работи нещо друго? Този законопроект със сигурност е работен в прокуратурата, а е внесен от група народни представители, начело с председателя на Правната комисия”, заяви Атанасов. Според него има най-малко три законопроекта, внесени в НС, писани от магистрати. 

 

„Съгласно българската Конституция има разделение на властите. Недопустимо е една власт да се опитва да заграбва правомощията на друга”, заяви Атанасов. „Имам упрек към колегите от ГЕРБ, те внасят тези законопроекти. Искам да разбера каква е причината”

 

„Всеки да си знае мястото. Не бива да се правят опити да се заграбва част от властта. Опитите ги правят от прокуратурата и съдебната власт”, заяви Атанасов. И намекна, че напоследък в Съдебната палата е забелязан бившият главен прокурор Никола Филчев.

 

 Целия разговор гледайте във видеото!