Не можем да искаме много пари от система, в която не влиза нищо, каза Мика Зайкова

 

„Ако темпът на увеличение на средния осигурителен доход се запази, за да достигнем до пенсия от 1300 лв., ще са ни нужни 130 години стаж. Представям най-хубавия пример – цял живот си взимал средната работна заплата за страната. За да се получи пенсия от 1300 лв., този среден осигурителен доход трябва да бъде 3250 лв. Към момента той е 680 лв., което значи, че трябва да го повишим осем пъти. Така поставено, моето конструктивно предложение е да се пенсионираме на 105 години с 5000 евро пенсия, каза в студиото на „Здравей, България” икономическият и финансов експерт Мика Зайкова.

 

Преди дни от НОИ обявиха, че пенсия от 1300 лв. ще е възможна, но само ако се сбъднат плановете за пенсионна реформа на Ивайло Калфин. „И в момента има 858 души, чиято пенсия е 1700 лв. Това са авиодиспечери, пилоти и други хора, които са имали много високи заплати”, каза тя.

 

Експертът обясни по каква формула се определя пенсията на всеки един гражданин: „Ивайло Калфин предложи да се увеличи коефициентът за осигурителен стаж, ако ръстът на икономиката и бюджета го позволяват. Личната пенсия се формира като средният осигурителен доход се умножи по осигурителния стаж, разделен на сто и умножен по индивидуалния коефициент (който се образува за хората, които са работили преди 1997 г.)".

 

„В момента 1/3 от дохода ни отива са пенсионна вноска. Не може да се генерира несправедливост в пенсионната система”, заяви бившия министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Института за семейна политика Христина Христова. „Не можем да искаме големи пенсии от система, в която не влиза нищо”, допълни Зайкова.