НЕК ще купува на по-ниски цени от американските централи

 

Държавата договори по-евтин ток. През следващите години Националната електрическа компания ще плати 1 милиард лева по-малко за енергията от американските централи „Марица Изток” 1 и 3. Никой обаче не се ангажира да каже дали това ще се отрази на цените за крайните потребители.


Преди държавата да преподпише старите, определяни като загробващи договори, обеща на американците да си плати старите дългове към двете централи. А те са над 600 милиона лева.


„НЕК не разполага с такъв ресурс. Ще осигурим кредит”, обясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Така може да се окаже че ползите ще са по-малки. И все пак.


„Окло 100 милиона на година ще спести НЕК от това предоговаряне”, изчисли Теменужка Петкова.
„Г-жа Петкова на пръв поглед една крехка жена, но води преговорите много твърдо”, обяви министър-председателят Бойко Борисов.


Американските инвеститори пък научиха от премиера какво е „трънска сметка” и как тя почти е довела НЕК до фалит.


„Няма как освен в трънската сметка. Нашите партньори не знаят какво е трън. Само там има как три пъти да го режеш и то да е късо. Няма как НЕК да купува скъпо, да продава евтино и да не фалира. Не е нужно да си много умен, за да го констатираш”, коментира министър-председателят Бойко Борисов.


Следващите, с които ще се преговаря за сваляне на цените  са зелените цетрали. А днес разговорите с американския посланик Марси Рийс продължиха на 4 очи.


Повече по темата гледайте във видеото.