Няма достатъчно места за паркиране в кварталите, изтъкна Георги Свиленски от БСП

 

"Когато в един квартал има две хиляди места за паркиране и десет хиляди автомобила, къде да паркират хората? Да отидат в друг град, на покрива на блока?", попита депутатът Георги Свиленски от "БСП - Лява България" във връзка с приетите промени в закона за движение по пътищата, с които санкцията за паркиране в градинки и по тротоари скача от 20 на 200 лева. 

 

В "Здравей, България" той заяви, че ще предложи на първо и второ четене глобата за неправилно паркиране да бъде диференцирана и да бъде по решение на съответния общински съвет в зависимост от населеното място и от нарушението.

 

"Има възможност да се спазва законът, макар и да се наложи да се паркира на малко по-далечно място", контрира депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. 

 

"Събираемостта на наложените глоби е над 60%. Не може да си паркираш безобразно върху тротоарите", изтъкна депутатът от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров.

 

"Текстовете, които сме гласували вчера, не касаят 200 лева за неправилно паркиране, а касаят точно определено за какво се глобяват хора, които са паркирали превозните си средства върху зелени площи, детски площадки и тротоари. Неправилно паркиране е когато се наруши знак Б 27", уточни Байрактаров и допълни, че където има знак, глобата е 50 лева. 

 

Колегата му Свиленски се съгласи със становището, че не трябва да се спира в зелените площи, но подчерта, че в големите градове няма достатъчно места за паркиране.

 

В пряко включване Боби Касиков от "Господари на ефира" попита варненци какво мислят за новата поправка в закона. Мненията бяха разнообразни и варираха от одобрение до крайно несъгласие.