Това каза новият шеф на КЕВР

 

Споразумението с американските централи, което правителството сключи наскоро, няма да се отрази на цената на тока за потребителите.

 

Новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов не очаква договореното да понижи сметките ни от първи юли. Според него са спестени около 964 млн. лв. за 10 години от договорите с т.нар. американски електроцентрали у нас (ТЕЦ „AES Гълъбово” и ТЕЦ „Контър Глобал - Марица изток 3”) в Маришкия басейн.

 

Става дума за средно 100 млн. лв. годишна икономия: „Така че близо 1 млрд. са спестени от това споразумение. Това мога да ви го кажа директно”.  Иван Иванов, който е доскорошен зам.-председател на ДСБ и дългогодишен зам.-шеф на комисията по енергетика в Народното събрание (НС), бе категоричен, че става дума за изгодни за държавата договорености с двата най-големи частни ТЕЦ-а у нас.

 

„Защото аз се изненадвам, когато има нещо наистина добро, което е част от реформата в българската енергетика и имаше какви ли не всевъзможни спекулации по темата. Намират се хора с интереси, които се опитват да заблудят общественото мнение по темата”, обобщи позицията си Иван Иванов.

 

Членовете на енергийния регулатор обаче не можаха на този етап да дадат информация дали ще има намаляване на цените на електроенергията за крайния потребител. Според КЕВР трите електроразпределителни предприятия (ЕРП-тата) у нас до 31 март не са изпратили своите предложения за промени на цените от 1 юли 2015 г.

 

Облекчение обаче със сигурност ще има за държавата в лицето на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и натрупалата под шапката му колосален дълг Национална електрическа компания (НЕК).