Единственият засега кандидат е съдия Калоян Топалов

Само един съдия е подал документи за председател на Софийския градски съд, става ясно от справка в сайта на Висшия съдебен съвет. Днес изтече срокът, в който желаещите да оглавят СГС можеха да подадат документи. Съществува вероятност документи да са изпратени по пощата и името на кандидата да бъде обявено по-късно.

 

Единственият засега кандидат за председател на СГС е съдия Калоян Топалов. В момента той е съдия в Гражданската колегия на градския съд, където е командирован от Софийския районен съд през 2012 г. От декември 2014 г. е назначен на постоянна длъжност след издържан конкурс. Топалов е съдия от 1999 г. Има и двугодишен преподавателски опит в Института по правосъдие, пише БГНЕС.

 

Топалов критикува съдии, които допускат "недопустимо забавяне при изписването на актовете и при насрочването на дела извън сроковете", отправя и критики към системата за случайно разпределение на делата, която е окачествена като "трайно дискредитирана и лесно манипулируема". Според него сред основните проблеми пред СГС е големият брой на отводите, натовареността на магистратите и материалната база.

 

Изборът на нов председател на СГС се очаква да се проведе преди лятната ваканция.