Премиерът се срещне днес с френския президент Франсоа Оланд

 

„Франция винаги се е намесвала в тежки или важни за България моменти”, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец. "Мога да кажа, че намерихме необходимия мотор, който да ни помогне за осъществяването на идеята за газов хъб в България, Франция е държавата, която има изключително влияние в ЕС и ЕК, в отношенията с Русия", каза българският премиер.

 

Президентът на Франция добави, че енергийната диверсификация е изключително важна за България. „Ние желаем френските фирми да бъдат ангажирани изцяло в този процес. С министър-председателя Манюел Валс искаме EDF да присъства в България, за да може да допринесем с отговора за енергийната сигурност“, подчерта Оланд. По отношение на икономическото развитие той отбеляза, че българската икономика разполага с огромни възможности, за да приеме френски фирми.

 

По отношение на Шенген той изрази увереност, че ще бъде намерен добър баланс. „Ние сме добре запознати с откритото географско положение на България и имаме интерес да използваме Шенген по най-добрия начин“, заяви президентът на Франция.

 

Оланд отбеляза, че България има много правилна позиция като поддържа споразумението от Минск. „Меркел и аз лично участвахме в създаването на това споразумение и смятаме, че най-добрият начин да се реши проблемът в Украйна е да се спазва това споразумение. Също така, не искаме България да бъде жертва на ставащото в тази страна, както се случва днес.

 

Франция е готова да помогне на България, за да може наистина тя да бъдe в най-добрата ситуация в този конфликт, и аз ще използвам лично всички средства да говоря с Русия, с Украйна, за да можем наистина да се справим с това положение и да донесем полза на България“, каза още Оланд.

 

„Искам да благодаря на  Борисов за дейността, която води неговото правителство, за да ни помогне да се справим  с терористите, които транзитират към конфликтните зони. Трябва да се борим и срещу радикализацията по интернет и срещу придвижването на европейски граждани към конфликтни места“, отбеляза френският президент.Той  потвърди, че предвижда да посети България в най-близко бъдеще.
 

Снимки/Видео: Министерски съвет