По-рано днес беше даден ход на делото за банката

 

В началото на следващата седмица Софийски градски съд ще излезе с решение дали да отвори производство по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. Това стана ясно след днешното заседание по делото за несъстоятелността на КТБ, което се гледа при закрити врата, предаде БГНЕС.

 

Днес съдия Иво Дачев даде ход на делото по същество и обяви, че ще се произнесе в 7-дневен срок. На заседанието страните по делото са обявили своите искания, като прокуратурата и Фондът за гарантиране на влоговете в банките са искали производството по несъстоятелност да бъде стартирано, а акционерите в КТБ оспорват това искане.

 

"Съдът даде ход по същество и постанови, че ще се произнесе в срок. Очакваме в най-скоро време да има определение, очакваме определение за обявяване на банката в

Още по темата

несъстоятелност", каза след края на заседанието главният юрист на БНБ Нина Стоянова. Тя бе лаконична, че съгласно закона, когато се обяви банката в несъстоятелност, веднага след получаване на решение, Фондът назначава синдик от списъка на синдиците.

 

На въпрос защо е било необходимо делото днес да се гледа при закрити врата, Стоянова обясни, че има изрично изискване на императивна законова разпоредба в Закона за банковата несъстоятелност, че делото се гледа при закрити врата. "Считаме, че тя не може да бъде делегирана по волята на страните и тя е в защита на интереса на клиентите на банката и тяхната лична търговска информация", каза Стоянова.

 

"Никой до този момент не е установил имало ли е неплатежоспособност в банката и от коя дата. Тези неща са изключително важни за производството по несъстоятелност", каза адвокат Менко Менков след края на днешното заседание. 

 

"Бяхме принудени да поискаме назначаване на особен представител на КТБ, тъй като излъчените както от квесторите, така и от временните синдици адвокати, не защитават интереса на банката", обясни Менков. Съдът не е уважил това искане на адвокатите на акционерите, призна той.

 

"Предстои да изчакаме решението на съда и да започне втората фаза по несъстоятелността. Това, което задължително ще се случи, е по въпроса имала ли е банката възможност да извършва плащания и от коя дата е следвало да се осъществи специалният надзор, от коя дата е изпаднала или въобще не е изпадала в неплатежоспособност, ще бъде отнесен към европейските съдилища", закани се Менков. Той бе категоричен, че до настоящия момент българските съдилища отказват да разгледат този въпрос по същество.

 

В началото на днешното заседание по искане на две от страните - КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете, журналисти и гости бяха помолени да напуснат съдебната зала от съдия Иво Дачев.

 

Дачев възобнови процеса в началото на април. Делото беше блокирано заради висящи производства пред Върховния административен съд.

 

За днешното заседание бяха призовани КТБ чрез назначените временни синдици, БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете в банките и СГП, както и встъпилите акционери "Бромак" ЕООД и "Бългериан Акуизишън къмпани" чрез процесуалните им представители. 

 

Снимка/ Видео: БГНЕС