Почти 90 на сто от тях отказват да подпишат трудови договори

 

 

Десетки хиляди земеделски работници са извън закона. Почти 90 на сто от сезонните работници в сектора отказват да подпишат трудов договор, за да не загубят социалните си помощи. 

 

Това води до сериозни санкции за производителите, които ги наемат. 

 

Черешите вече са на път. Никак не е лесно обаче да намериш кой да ги бере  по правилата.

 

Малко са тези, които искат договори. Без договор, надницата си остава цяла”, заявява Диана Атанасова, която е сезонен работник. 

 

Според производителите обаче има и още една.

 

„Трудно се намират работници, защото не искат да си загубят социалните помощи”, обяснява Таня Иванова, собственик на черешова градина. 

 

Право на помощи имат най-бедните, тоест -  хората, които не работят. Започнат ли работа помощите спират, затова много от тях предпочитат да работят на черно. 

 

За всеки работник, който наемат без трудов договор, работодателите са заплашени от сериозни глоби.

 

„Санкциите са наистина ужасни, могат да достигне до 15 000. Ако Инспекцията по труда реши, направо ще ни смаже”, заяви Коста Петров от Асоциация „Българска праскова” .

 

Решението може да дойде до няколко месеца. Работи се върху вариант работниците да подписват трудов договор като всеки друг само че ден за ден. 

 

Очакваният резултат е производителите да излязат на светло, а от осигуровки и данъци, държавата да печели около 40 милиона лева на година.