Най-добрата ни ракета стигна до четвъртфиналите в Монте Карло

Снимка: Архив, ЕПА/БГНЕС

 

Григор Димитров победи Станислас Вавринка в мач от третия кръг на турнира в Монте Карло, след 6:1, 6:2, съобщи Gong.bg.

 

Само за 55 минути, с изключително убедителни действия и ужасяващи отигравания на миналогодишния шампион Вавринка, Гришо стигна до четвъртфиналите. Там той ще срещне или Роджър Федерер, или Гаел Монфис. 

Още по темата

 

Победата е първа за Димитров срещу играч от топ 10, в последните му седем срещи с по-високо поставени тенисисти. Гришо ще играе за втори път в кариерата си на четвъртфинал в престижния турнир в Монте Карло, с награден фонд над 3.5 милиона евро.

 

Григор Димитров започна ударно и проби сервиса на Вавринка за 1:0. Веднага след това българинът взе и своето подаване във втория гейм за 2:0. Григор на бърза ръка направи и втори пробив в сета и поведе с 3:0 срещу Вавринка. Само до средата на третия гейм швейцарецът вече имаше 10 непредизвикани грешки, а 11-ата му даде геймът на Димитров.

 

Гришо продължи в помитащо темпо и поведе с убедителното 4:0, след гейм на нула. Вавринка успя чак в петия гейм да спечели за пръв път, като Димитров пропусна да направи преднината си съкрушителна, след като поведе с 30-0, но след това швейцарецът взе поредни точки и намери начин да спечели.

 

Стан Вавринка изведнъж се събуди с този гейм и в петия дори имаше четири точки за пробив на сервиса на Гришо, но родната тенис звезда спаси всички и поведе с 5:1. Гришо пак тръгна с 30-0 и в седмия гейм, позволи на Вавринка да се върне, пропускайки сет пойнт, но след това швейцарецът прати топката в аут и сетът бе за Димитров - 6:1. Първият сет продължи 26 минути.

 

Димитров изобщо не загуби инициатива и взе още първия гейм във втория сет с 40-0. След това Вавринка изравни резултата и имаше възможност да гони пробив в третия гейм, но Гришо издържа и след нова непредизвикана грешка на съперника, българинът поведе с 2:1. Първият пробив в сета се случи в четвъртия гейм и Гришо поведе с 3:1, след като взе преднина в гейма, след това позволи на Вавринка да се върне в играта, преди швейцарецът да прати поредна топка в аут, давайки аванс на нашия тенисист.

 

Вавринка пропиля две точки за пробив впоследствие, а с първия си ас в мача, Гришо обърна в своя полза гейма и го спечели след това, след нов ретур в аут на швейцареца - 4:1. Двамата си размениха по гейм, преди Димитров да изиграе убедителен последен гейм в сета и да спечели с 6:2, точно за 55 минути.

 

Благодарение на тази победа Григор Димитров си гарантира 78,820 евро от наградния фонд и 180 точки за ранглистата, а в опит за трети път в кариерата си да достигне до полуфиналната фаза на турнир от сериите "Мастърс", българинът очаква своя идол Роджър Федерер или Гаел Монфис, които играят по-късно днес.

 

По-късно през деня Димитров и партньорът му на двойки Макс Мирни ще излязат за осминафинала срещу дуо №1 в света - близнаците Майк и Боб Брайън, които също като Стан триумфираха в миналогодишното издание.