Нотариуси и счетоводители са категорично против промените

 

Съдебната палата в София беше превърната в музикална сцена. Поводът е демонстрация на адвокатите заради исканите от тях промени в Закона за адвокатурата и получаването на много по-големи правомощия.

 

Адвокатите искат да станат задължителен и единствен посредник между фирмите и държавата. Така на практика бъркат в канчето на счетоводители, нотариуси и юрисконсулти.  

 

„Понеже адвокатите имат минимални такси, услугата за бизнеса ще се увеличи многократно”, обясни Мадлен Леви.

 

Нотариуси и счетоводни къщи предупредиха, че ако новият закон бъде приет, всеки един адвокат ще има пълен достъп до данните ни – лични и банкови. 

 

„Те желаят срещу служебна карта да имат пълен достъп. Това обезсмисля Закона за банковата тайна, Закона за личните данни”, обясни нотариусът Теодора Вуцова.

 

Адвокатската колегия контрира, че всъщност законът е в полза на гражданите и фирмите, защото ще ги предпази от измамници. 

 

Намесиха се неидентифицирани тела в българското общество, които се занимават с дейност, която не им е присъща, те ограбиха хората, правят измами, например с имотите и автомобилите”, заяви Стоян Желев – Висш адвокатски съвет.

 

Решението кой се грижи по-добре за гражданите и фирмите у нас остава в ръцете на депутатите. Те пък са единствените, които могат да съвместяват двете професии - да гласуват закони, а след това да защитават клиентите си в съда.