Никакви телефони по време на изпитите - ще бъдат гонени дори за подсказване

 

Край на преписването по време на матурите. Инспекторатите по образование въвеждат драконовски мерки за предстоящите изпити. Учениците ще бъдат гонени, дори за подсказване. Зрелостниците вече са инструктирани за новите правила. 

 

Тази година квесторите ще трябва да безмилостни към всеки опит за подсказване или нарушаване на нормалното протичане на изпита. Вместо забележка учениците ще бъдат директно изгонвани. Драконовските мерки целят да сложат край на пищовите. За това ще следят не само учителите, но и камери във всяка изпитна зала. Обратното броене в клас за Георги и Елвира започна. Само след месец двамата ще държат първите си матури. 

 

„Не съм подготвил план Б – колкото изкарам толкова – значи толкова съм си знаел”, казва дванайсетокласникът Георги Начков. Всеки план Б за учениците по време на изпитите ще се санкционира сурово.  „Трябва да се даде равен шанс на всички – така че правилата на матурата ще се спазват”, казва пък Цветелина Тананова. 

 

А правилата тази година предвиждат всеки, който пречи, шуми или подсказва да бъде гонен от изпита. Учениците ще решават матурата под погледа на камери и квестори. А учителите –пазачи не трябва да преподават по предмета на изпита. Не трябва и да проверяват работите на свои ученици.

 

По време на матурите учениците ще трябва да забравят и за телефоните в клас. И не само: забранени са още коректори, калкулатори и всякакви справочници. Във всяка зала трябва да има поне 8 ученици, но не и повече от 15. А най-сериозен ще е контролът върху „пищовите”.