Обвинението отправи министър Петър Москов в ефира на Нова телевизия

 

Източват пари за здраве чрез фалшиви пациенти в кома. Обвинението отправи министър Петър Москов в ефира на Нова телевизия. 

 

Като пример за такова източване посочи болницата в Лом. От там напълно отрекоха да са злоупотребили с пътеката, по която в отделението по "Реанимация и анестезиология" са били  пациенти в кома. 

 

За 2014 година в същото отделение са преминали 315 души. Колко от тях обаче са били в кома от болницата не успяха да ни кажат.

 

 От Министерството на здравеопазването обаче уточниха, че в коматозно състояние тук са били седем пъти повече на глава от населението, отколкото в столицата.

 

В предаването „Здравей, България” болницата в Лом беше дадена като пример, как се източва Здравната каса.

 

"В Лом има приети за една година повече хора в състояние на кома, колкото за София и цялата област. Не мога да ви кажа точна бройка, но това са стотици. Те лежат в реанимация и им бива плащан престой на ден”, обясни министър Москов.

 

Според директора на болницата здравното заведение приема болни не само от Лом, а от  цяла Северозападна България и обслужва около 120 000 души население.

 

„Населението в Северозападна България живее в крайна бедност и крайна мизерия, често пъти изпада в безпомощни състояния и болшинството от тях изпадат в неизяснени коматозни състояния”, заяви д-р Георги Савков – директор на МБАЛ "Св. Николай Чудотворец", гр. Лом. 

 

В интензивното отделение има шест легла и работят общо шестима лекари по установените стандарти. За последно там пациент в коматозно състояние имало вчера.

 

Това беше млада жена на 47 години, която беше приета в коматозно състояние, без рефлекси. След като беше стабилизирана, беше закарана в болница "Пирогов" за хирургично лечение на инсулт”, заяви д-р Чавдар Антонов – началник на Отделението за анестезиология и интензивно лечение в болницата в Лом.

 

И противно на изказването на министър Москов, Здравната каса ще плати за престоя на тази жена в ломската болница по пътека 129 сумата от 2134 лева. Цената е същата, независимо дали престоят на пациента  в кома е един или повече дни.

 

„Ние се движим строго по правилата на министерството и договорните отношения с НЗОК. Това, че болницата работи добре и си изпълнява своите задължения, не значи, че ние правим някакви нарушения”, заяви директорът д-р Георги Савков.

 

Ломската болница е една от 10-те водещи болници в страната без задължения, а за последната година с близо 100 000 лева печалба.