Докато тя вървеше с белезници в Съдебната палата, колегите й отбелязаха професионалния си празник

Съдия Румяна Ченалова излиза на свобода срещу 8 000 лева, прокуратурата обаче ще настоява за задържането й под стража. Това стана ясно, след среднощното заседание на Софийския градски съд, в който самата Ченалова раздаваше правосъдие до скоро.  

 

Нощта, в която един съдия беше изправен на банката на обвиняемия, юристите празнуваха професионалния си празник. На единия етаж в Съдебната палата в София магистратите танцуваха, а на другия правораздаваха. Съдия Румяна Ченалова вървеше заключена с белезници, на фона на музиката. 

Още по темата

 

Свидетел на всичко това стана една жена, разочарована от правосъдието у нас.  „За мен това беше абсурд”, призна Радмила Въжарова,  майка на убития през 2009-та пред дискотека „Соло” Кирил. Тя дойде в Съдебната палата, защото именно съдия Румяна Ченалова пусна на свобода осъдения за убийството Илиян Тодоров.

 

 „Нашето семейство няма да забрави никога съдия Ченалова, защото благодарение на нея убиецът на нашето дете е на свобода”, сподели Радмила Въжарова.

 

Доскорошните колеги на Румяна Ченалова не бяха в съдебната зала, но застанаха зад задържаната съдийка. Един от тях е и съдебният заседател Ани Туча.  Угризения нямам, защото старо римско правило е: „По-добре 10 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора”„ заяви тя. „Ние не сме казали, че Илиян Тодоров е невинен, ние постановихме, че той е невиновен, поради липса на доказателства”, твърди тя. „Илиян Тодоров  беше и е виновен, той е убиецът”, убедена е майката на Кирил Въжаров.

 

А липса на доказателства съдиите откриха и в обвиненията срещу съдия Румяна Ченалова. Вместо прокурорите да разследват дали Ченалова е взела подкуп, както твърди свидетел, те ползвали СРС-та за да разберат дали и от какво е болна.

 

„За мен колегите прокурори са си свършили работата, прокуратурата ще продължава да върши работата си по този начин”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. В крайна сметка съдия Ченалова излиза на свобода срещу 8 000 лева гаранция, обвинена в длъжностно и документно престъпление.  „Някаква малка частица от мен получи удовлетворение за справедливост”, призна майката на Кирил Въжаров.