Отговорността за реките е обща - на държавата, общините и хората, казва Красимир Живков

 

Липсата на пари не е оправдание за това да няма превенция на наводненията от страна на общините. Това заяви зам.-министърът на околната среда и водите и бивш областен управител на Софийска област Красимир Живков .

 

По думите му имало няколко механизма за финансирането на превенцията на наводненията и свлачищата, сред които фондът „Солидарност” и местните бюджети. „Освен това, от тази година има европейско финансиране за тази цел – 160 млн. евро има допълнително за тази цел от Оперативната програма „Околна среда”, така че липсата на средства не е оправдание!”, категоричен бе зам.-шефът на ековедомството. 

 

Зам.-министърът увери, че по време на министър Ивелина Василева за прът път имало кампания за масова превенция на наводненията и свлачищата. „Но отговорността за тези трагедии е обща – не само на държавата, но и на общините и на хората”, казва той.

 

По думите му кметовете на общините „бързо реагираха на предписанията на министъра” относно подготовката за евентуални нови инциденти. Зам.-министърът отчете, че цели 517 проверки са направени, от които последвали 370 предписания за кметове на общини. 76 пък са издадените актове за глоби за местни администрации, заради липса на действия по въпроса.