Всичко, което ни правеше енергиен център, отиде в Турция, заяви ексминистърът

 

Либерализацията на енергийния пазар ще предизвика увеличаване на цената на тока. Това прогнозира бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за „Събуди се”.  

 

"Какво се случва в един свързан пазар, в който са отворени всички врати? Ами ще се случи това, което стана с пазара на петролни продукти. Българските цени на петролни продукти са сравними с тези в ЕС. Така че аз очаквам този ефект. Разбира се, не от утре", изтъкна Овчаров. 

 

По думите му либерализацията е полезна, когато създава възможност за избор и конкуренция, а в момента в енергетиката не е налице нито нито едното, нито другото:

Още по темата

"Цената и качеството на услугата, която предлагат всички ЕРП-та у нас, на практика е една и съща"

 

"Сега ще имаме търговци, от които ще купуваме електроенергия. Тоест ще се създаде още едно междинно звено. Каква беше ползата от топлинните счетоводители за софиянци преди 10 години? Тогава бе въведено още едно допълнително звено, на което да плащаме", попита реторично ексминистърът. 

 

„Иван Иванов и КЕВР сега са на изпит. От техните действия ще преценим дали Комисията наистина е станала независима”, коментира той. 

 

Що се отнася до „Марица – Изток“ 1 и 2, Овчаров бе категоричен: „Чисто по български, първо ще си платим 700 милиона на американските централи, за да си подпишат споразумението, а нашите 700 милиона ще дойдат след 10 години

 

Бившият министър не очаква драстични промени в цените от 1 януари: "Посоката обаче няма да бъде към намаление".

 

По отношение на енергийните перспективи пред страната ни, Овчаров коментира: "България не иска да строи АЕЦ "Белене", и руска централа започва да се строи в Турция. България не иска да строи „Южен поток", той се превръща в "Турски поток" и минава отново през Турция. България не иска да строи "Бургас-Александруполис" и турският петрол продължава да си минава през Босфора и Проливите". 

 

"Всичко това, което правеше страната ни енергиен център и енергиен хъб, сега отива в Турция. Тази страна се превръща в енергиен хъб на входа на Европа", заключи експертът.

 

"Разбрах, че новата слабост на Бойко Борисов била да рисува. Но според мен вече е доказано, че той е талантлив в рисуването на двете кръстосани черти- в зачертаването на големи инфраструктурни обекти", изтъкна той.