Жерар изминава 18 хиляди километра

 

Те са петима на велосипеди и един в легнало колело. Тръгнали са на 12 юли миналата година от Лил, Северна Франция, към Финландия, със самолет до Канада, оттам с велосипеди до Ню Йорк през Ниагарския водопад, оттам в Южна Америка, Южна Африка, Австралия, Япония, връщат се през Турция, минаха през Пловдив, продължават към Румъния и още четири страни, за да стигнат точно една година след тръгването, обратно в Лил.

 

Петимата са млади, професиите им са най-различни - индустриален дизайнер, механик, видеооператор, биолог. Шестият е на 52 години, казва се Жерар и от 23 години е болен от множествена склероза, разказва БГНЕС. 

 

Жерар е в количка от десет години, а преди осем месеца не е можел да вдига сам чашата и да говори. Днес, след 18 000 км в колело през света, той е далеч по-уверен. Всичко е от нагласата, казва Ребека Арменова, представител на френската асоциация за болни от множествена склероза "Одисей на надеждата".

 

Множествената склероза е вторият инвалидизиращ фактор за млади хора след катастрофите, за нея не е открито лечение, няма магическо хапче, единственото, което се знае е, че слънцето помага. Болестта се развива твърде индивидуално за всеки, поразен от нея. Може на 20 години да си в инвалидна количка, а може на 50 да караш велосипед и да живееш нормално. Физическата активност е важна, за да се запазят възможно най-дълго мускулите.

 

Петима силни млади мъже, теглещи през света под открито слънце и вятър, дъжд и сняг, един болен човек. Впрочем никъде досега не се е налагало да се търси медицинска помощ за Жерар. Асоциацията изпраща на всеки два месеца необходимите му лекарства до френските посолства в различните страни. Жерар се чувства добре, определено по-добре отпреди и това е най-силното послание до хората.

 

Снимка/Видео: БГНЕС