Зверството стана публично, след като свидетел на грозната сцена разпространи клип във „Фейсбук"

 

Изнемощял кон беше пребит жестоко в столичния квартал „Христо Ботев”. Зверството стана публично известно, когато един от свидетелите на грозната сцена разпространи клип във „Фейсбук”.

 

Екип на Нова се срещна с Цветан Атанасов на жп прелеза в квартал „Христо Ботев” в София, където в петък следобед той става неволен свидетел на побой над кон, който тегли каруца без регистрационен номер. 

 

„Един кон беше застанал под моста ии не можеше да излезе, защото гумата на каруцата беше в дупката. Тогава двама цигани започнаха да го бият и накрая единият се ядоса, защото стана задръстване и извади една верига отнякъде и го удари през предните крака. Тогава кончето падна долу и си удари главата", разказва Цветан Атанасов.  

 

Той не може да гледа безучастно, слиза от колата и прави забележка. Отговарят му с метални пръти. 

 

Намесват се колега и още един човек, които единствено излизат от колите си. Цветан си тръгва и подава сигнал за зверството на 112. 

 

„Трябва да има зоополиция, не става така. Това е такава жестокост, това животно му вади хляба и той така да бие, представете си какво може да направи утре с човек”, възмущава се Цветан. 

 

За създаването на зоополиция отдавна се бори и Явор Гечев от фондация „Четири лапи". 

 

„Сред по-ниско грамотните хора, сред хората с по-нисък социален статус, това е ежедневие, а отношението към животните е скандално. Това трябва да се промени”, заявява Гечев. 

 

Промяна, чието име е зоополиция. За нея са необходими решения в парламента, както през 2010 година. Тогава заради куче с отрязани лапички депутатите решиха насилието над животни да се наказва със затвор.