Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота, заяви съдията пред Нова телевизия

 

„Вероятно съм навредила на някого. Поредицата от дисциплинарни производства в голямата си част са за абсурдни нарушения”. Това заяви съдия Румяна Ченалова в предаването „На светло” по Нова телевизия.


Съдия Ченалова говори за пръв път пред журналисти, след като в четвъртък през нощта съдът отказа да уважи искането на прокуратурата за постоянното й задържане и я пусна под гаранция от 8 000 лева. Съдия Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата. Тя е известна също с това, че е водила знакови дела като „Октопод” и „Соло”. 

Още по темата

 

„Не съм спряла да се боря, за да докажа моята правота. Но съм правила това по правилата на закона", допълни съдия Ченалова. 


Запитана дали има връзка между ареста й и това, че Алексей Петров е на свобода, Румяна Ченалова заяви: „Опитвам се да намеря отговорите, може и това да е един от отговорите. Питате ме доколко Алексей Петров има връзки с моето задържане. Няма как да кажа”. 

 

Ченалова обаче коментира, че веднага след разпределяне на делото „Октопод” срещу нея е образувано наказателно производство в Македония, по преписка, образувана 8 години по-рано за действия, които е извършила като адвокат, подписвайки споразумение между две търговски дружества. Производството обаче е било прекратено. 

 

„По непонятни за мен причини и до ден днешен няма решение по този казус”, заяви съдия Ченалова. Този казус е бил една от основните причини тогава да се обсъжда възможността за отстраняването й от делото „Октопод”. 

 

Отстраниха ме за това, че два протокола по делото „Октопод” не са били присъединени към делото, тъй като се изготвят и проверяват от секретаря”, заяви съдията. Освен това има едно наказателно частно дело, свързано с делото „Сапард”.

 

Румяна Ченалова заяви още, че е сигнализирала два пъти ВСС и се е опитвала да докаже, че срещу нея се извършват „действия, които най-малкото са незаконосъобразни”.

 

„Не съм спряла да се бора, за да мога да докажа своята правота. Но съм го правила според закона”, заяви Ченалова.

 

Обвинeния срещу нея за подкуп няма. 

 

„Не може без да има доказателства да се хвърли такава кал и да се упрекне един магистрат, само защото някой е заявил, че е взел подкуп".

 

Относно изявленията на френския посланик, Румяна Ченалова заяви, че то е престъпление както според българското, така и според френското законодателство.

 

„Проблемът е не толкова, че той го каза, а че нямаше кой да реагира. ВСС нямаше и една дума по този въпрос”, коментира съдията. 

 

Според нея призовката й за разпит е била в пълно нарушение.

 

„Призовката ми беше връчена на 25-ти за явяване на 31-ви март, в абсолютно нарушение на изискването за 7-дневен срок, в който бих могла да организирам своята защита”.