Трябвало да запалят факлите със спирт, но пламъците се прехвърлили и върху тях

 

Деца и учител пострадаха при запалване на факли в  гоцеделчевското село Гърмен. инцидентът станал по време на празника на селото. за щастие нараняванията на децата са леки.

 

За двама ученици и един учител традиционните чествания по случай празника на община Гърмен се превръщат в кошмар. Децата пламват, докато палели факлите си със спирт. Едното е с изгаряния по лицето, другото-по крака. Родителите им все още са в шок.

 

„Трябваше с факлите да запалят някакъв огън, хвойни по случай закриването на празниците на общината и докато едните дечица запалили факлите, докато другите палят другите, плиснал казаха спирта и се подпалва някаква вълна, той така ми обяснява, аз всъщност бях с гръб и видях вече когато се обърнах как децата се гасяха”, казва майка на едно от децата Мария Цветкова.

 

С изгаряния е и един от учителите, който потушил огъня по децата. И тримата пострадали са прегледани от лекар и после освободени за домашно лечение. „Изплашени бяха много бяха изплашени, притекоха се хората на помощ, откараха ги в Бърза помощ, не е нещо кой знае какво, но все пак си е травма за децата най- вече”, казва още Мария Цветкова.

 

Факелното шествие е традиция на празника на община Гърмен. Организира се от общината и читалището. Оттам отказаха коментар. Родителите на пострадалите деца, обаче ще търсят отговорност от институциите. „Това е супер безотговорно за мен, не може да има запалителна течност и да няма покрай тях вода, всичко се случва нали както сега”, допълва по темата Мария.

 

„Сега с такъв нелеп инцидент е трудно да търсим отговорност. Съжаляваме всички, че се е случило и не дай си боже...не е нищо сериозно за здравето на децата”, коментирта пък  Стоян Стругов – директорът на училището в Гърмен. Освен двете обгорели деца, още едно е било в близост до пламналите факли, но то няма сериозни наранявания.