Причината е, че няма достатъчно средства

 

Новата наредба за лекарите-специализанти не работи. Голяма част от младите медици не могат да се обучават по новите правила от тази година.  

 

Причината е, че болниците нямат пари, с които да платят заплатите на младите лекари.

 

Най-старата и една от основните бази за обучение на медици – болницата „Царица Йоанна-ИСУЛ”, е обявила само 5 места държавна поръчка за специализанти.

 

Д-р Радислав Наков е един от 70-те млади лекари, които в момента специализират в университетската болница "Царица Йоанна". За да се обучава всеки месец медикът плаща по 180 лева. 

 

„Медицината по този начин се превърна в скъпо хоби и ако имаш възможността да си плащаш всеки месец, за да лекуваш и да се грижиш за пациентите, ти можеш да специализираш, ако нямащ пари, няма как”, заяви пред Нова телевизия д-р Радислав Наков, специализант.

 

Новата наредба дава възможност на младите лекари не само да специализират безплатно, но и да получават заплата и да им тече трудов стаж. 

 

До момента болницата е отказала на всички медици, които искат да специализират по новите правила, защото месечната издръжка само на един от тях е между 1000-1500 лева. 

 

„Ние трябва да даваме и до 70-100 хил. лева ежемесечно за специализантите, а ние ги нямаме. Откъде да ги дадем? Имаме безкрайното желание да помогнем, защото те заслужават, но няма откъде”, заяви проф.д-р Боряна Делийска, зам.-директор по научната и учебна дейност в ИСУЛ.

 

Освен това болницата няма как да наеме допълнително 70 нови лекари. 

 

Макар търсеният ефект от наредбата да е младите лекари да се реализират у нас, според здравния министър тя не трябва да се възприема като трудоустрояване. 

 

Ние не говорим затова да намерим работа на всеки човек. Ние говорим за ясна, смислена, без административни пречки процедура, по която младите лекари, според кадърността си, да намерят място да специализират и да получават заплата за това”, обясни здравният министър д-р Петър Москов.

 

Повече по темата гледайте във видеото!