Криели камионите от ГКПП "Капитан Андреево" на паркинги в кв. Горубляне и в с. Казичене

Двата тежкотоварни камиона (ТИР), обявени за общодържавно издирване във връзка с разбития на 31 март на ГКПП "Капитан Андреево" канал за контрабанда на цигари, са открити.

 

Те са открити на паркинги в столичния кв. "Горубляне" и в с. Казичене и се оказали празни. В задържания при акцията в склад в Пловдив ТИР имаше цигари за около 8 млн. лв. На границата беше изоставен от шофьора друг ТИР.

 

"Операцията е проведена съвместно от ГД "Национална полиция", ОДМВР-Пловдив и СДВР. По случая се води досъдебно производство в отдел "Икономическа полиция" – Пловдив", информира кореспондентът на БГНЕС в Града под тепетата.

 

По данни на санитарен контрол и на кантара на границата, тогава са минали общо 5 ТИР-а. В ареста вече са 11 души, свързани с канала, мерките им за неотклонение "задържане под стража" бяха потвърдени миналата седмица от Апелативния съд в Пловдив. В ареста са началник смяната, отговорникът на смяната, митничари, гранични полицаи, както и редица цивилни лица, подпомагали контрабандата. 

 

По данни на следствието, в последните няколко седмици безпрепятствено през границата са преминали общо 19 ТИР-а, натоварени с цигари без акциз. При предварителни данни, всеки един ТИР е отнел от бюджета поне 3 млн. лв. приходи от акциз.