Франциск зове за човешко отношение към жертвите, за френския президент пък трафикът е "терор"

Международната общност да действа решително и бързо, изправена пред зачестилите
трагедии в Средиземно море. За това призова в неделя Папа Франциск – часове след потъването на кораб с нелегални имигранти, цитиран от агенция France Presse (AFP / АФП).  

 

Припомняме, че при инцидента са загинали близо 700 души. „Имигрантите са мъже и жени като нас”, заяви папата пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър". Той за пореден път отправи призиви към международната общност да действа „решително и бързо, за да не се допусне трагедии като тази да се повторят”.

 

Папата беше първият религиозен лидер, който отдели вниманието на проблема и дори посети о-в Лампедуза в Италия, където най-често дебаркират нелегалните имигранти от Африка - според него трябва повече състрадание от страна на европейците към имигрантите.

 

Трафикантите на хора са терористи, заплашват живота им с лодки!
- Франсоа Оланд

 

Междувременно, френският президент Франсоа Оланд призова външните и вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) да проведат спешна среща заради удавилите се в Средиземно море. „Ако смъртта на мигрантите бъде потвърдена, това ще бъде най-ужасната катастрофа в последните години, която се е случила в акваторията на Средиземно море”, заяви в телевизионно интервю Франсоа Оланд.

 

Той също е на мнение, че „Европа трябва да действа  срещу все по-честите случаи на масови удавяния”. Оланд настоя за „повече лодки и въздушно наблюдение и активна борба срещу трафикантите на хора“, като ги обвини в „тероризъм”. „Защото тези, които качват хората в лодките, са трафиканти, дори терористи, защото са наясно, че тези лодки са отвратителни…и излагат стотици хора на опасност“, възмути се френският държавен глава.

 

Риболовният съд потъна в либийски води на около 200 км южно от италианския остров Лампедуза. Италиански, малтийски и търговски кораби се включиха в мащабна спасителна акция за откриване на корабокрушенците. Спасени обаче бяха едва 28 човека. Смъртта на останалите засега не е официално потвърдена, но надеждите за откриване на оцелели намаляват с всеки изминал час.   

 

Текст: Николай Марченко