Имигрантите пристигат от Турция

 

Броят на нелегалните бежанци към България се е увеличил няколко пъти със затоплянето на времето. Натискът е предимно по зелената граница с Турция. Все още обаче има достатъчно свободен капацитет в центровете на Държавната агенция за бежанците. 

 

Бежанският център в Харманли е най-големият у нас. Тук към момента има настанени около 1 600 души, а броят им не варира много въпреки увеличаването на броя на влизащите през границата нелегални имигранти. Все още тук свободни места има, а се извършват и ремонти, за да се освободят и нови свободни места за тепърва пристигащите бежанци. Общо в страната в центровете на ДАБ към момента има настанени над 3 600 чужденци, а общо местата за тях във всички центрове са 5 100.  

Още по темата

 

На метри от границата с Турция, в свиленградското село Щит хората са истински барометър за миграционния поток. Защото те се сблъскват с нелегалните имигранти непрекъснато.

 

"Ако не е всеки ден, през ден по 5-6 предимно нощно време влизат", казва Костадин Атанасов, жител на с.Щит.

 

Съвсем скоро край село Щит, на браздата, само на няколкостотин метра от последните къщи ще започне изграждането на масивна ограда, която да спре влизането на нелегалните имигранти у нас.Процедурата по проектиране вече е в ход, тя се движи от областните управители на граничните области, но цената й все още не е ясна. Според местните хора обаче това не може да спре бежанците.

 

От началото на годината досега на зелена граница са заловени над 1 000 чужденци. През март броят им е 370 – с над 100 повече от февруари и близо три пъти повече от същия период миналата година.

 

В бежанския лагер в Харманли вървят ударни ремонти, за да се освободят нови места. Отделно от това са изпразнени и фургоните, където могат да бъдат настанени още толкова чужденци. Mасово в България убежище търсят хора от Ирак и Пакистан, които рядко искат да останат тук.

 

Според западни медии бежанците у нас са унижавани и затова искат да избягат в други страни. Рядко обаче статутът им го позволява и затова често биват връщани обратно. 

 

Както стана ясно, след ремонтите тук ще има достатъчно нови места за прииждащите тепърва през границата ни чужденци.

 

Репортер: Димитър Иванов