Европа вече не може просто да стои и да гледа как хора се давят

Над 900 удавени бежанци. За една нощ. Европа не може вече просто да стои и да наблюдава как хора се давят във водите на метри от нея. 


„Никога вече!”- тази фраза чухме преди година и половина, след като 368 имигранти се удавиха край италианския остров Лампедуза. А ЕС предприе… нищо. И сега ли ще се случи същото? Този въпрос задава германският вестник „Зюддойче цайтунг”.  

 

В нощта срещу неделя се случи най-тежката трагедия в Средиземно море от Втората световна война насам. И ние нямаме никаква причина да се надяваме, че тя ще бъде последната. Само през последната седмица над 1000 бежанци са загинали някъде по пътя си към „благополучието”, запокитени в ореховите черупки, които наричат „лодки”, и оставени от Европа на произвола на съдбата. А "миграционният натиск", както се изразява германският вътрешен министър Томас де Мезиер "все още е висок". 


Както написа германското издание „Билд”, Средиземно море се превръща в масов гроб за бежанци. Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че обществото с право иска „политиците да се занимаят с тази трагедия”. Но все пак – какви опции има пред себе си ЕС? Какво може, какво трябва да направи той, за да спре смъртните случаи. 

 

След трагедията в Лампедуза Италия даде живот на програмата „Mare Nostrum”. Така за една година в морето бяха спасени над 100 хиляди души. Въпреки това програмата не бе удължена. Тя излезе твърде солена като цена за Рим, а ЕС така и не помогна. Впоследствие бе задействана програмата "Triton”, която обаче бе с много по-ограничено действие. 

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изиска от световната общност, и по-специално от ЕС, да се погрижи за кризата с бежанците. На днешните разговори в Люксембург една от основните теми бе възстановяването на програмата „Mare Nostrum”. Германското вътрешно министерство обаче е скептично. За него тази програма не е лек на проблема. 


Който иска да предотврати катастрофи като тези край Лампедуза или край бреговете на Либия, не трябва да започва да го прави тепърва в морето. "Централното звено" е борбата срещу трафикантите, аргументира се министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер - "Престъпни банди правят пари, организирайки пътувания до и през Средиземно море. Организираните престъпни групи препълват негодни лодки и оставят хората на произвола".

 

Повечето лодки тръгват от Либия, като разстоянието до италианския остров Лампедуза е само 300 км. В Либия липсва сила, която може да смаже техните структури. Затова според Берлин трябва да се приложат международни координирани действия, а ЕС трябва да се погрижи за стабилността на северноафриканската държава. 

 

Друг е въпросът обаче кой се нуждае повече от помощ и реформи- кризисните държави или Европа?

 

Подробности за последната трагедия в Средиземно море си припомнете тук: