Българските домати може да достигнат 4 - 5 лв. за килограм

 

По-скъпи зеленчуци и плодове за Гергьовден. С 20% скачат цените на краставиците и доматите, произведени в българските оранжерии. Защо доматите за Гергьовден може да достигнат 5 лева за килограм?


Причината производителите да вдигнат цените са орязаните субсидии. От тази година те ще получават пет пъти по-малко пари от държавата, т.е. около 250 евро на декар. За да компенсират намалената държавна дотация и да се преборят с евтния внос от Гърция, Турция, Македония и Албания, родните производители решиха да оскъпят салатата за Гергьовден.


Първите български домати вече са на пазара. От седмица Йордан Балабанов бере тонове от оранжериите си в Първомай. Цената им на едро тази пролет е по-висока - 3 лева за килограм.  
„На пазара този домат се предлага на около 4, 4.20, до 4.50 лева”, обяснява Йордан Балабанов - оранжериен производител.


Йордан отглежда 120 декара. Миналата година е получавал 2 000 лева субсидия на декар. Сега без помощта на държавата не може да покрие основните си разходи, 70% от които са за гориво.


„Основното перо е за отопление. Всичко е газ. Ние за това не можем да бъдем конкурентни, не можем да произвеждаме зимата, понеже цената на газта знаете къде е най-скъпата в Европа.  На тези домати около 0.90- 1 лев е газ, отопление. Как да издържаме?”, попита Йордан Балабанов.


Намалените субдидии и евтиният внос обричат по-маллите производители като Атанаска на фалит.


„Тази година нашите субсидии са одрязани 5-6 пъти. Ние нямаме пари за отопление и за това доматът и краставицата ще са по-скъпи с около 20%, казва Атанаска Минева- оранжериен производител.


Производителите на краставици вдигнаха цената с 40 стотинки и така те вече струват 2.80 лева. Българските марули за Гергьовден също ще държат високи цени. Очаква се цената на марулите за Гергьовден да бъде около лев.


Дали българският домат ще последва ценовата истерия на марулите, предстои да разберем.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев