Строителството на къмпинг "Юг" е върху дюни

 

Продължават скандалите заради строежи по морето. Експерти и учени провериха, дали бетонът на къмпинг Юг е излят върху дюни.

 

Вече е ясно - на плажа на къмпинг "Юг" има дюни. Освен това има и редица защитени растителни видове. Това е становището на експертите от БАН,които бях част от междуведомствената комисия,която днес, тук на място извърши проверка върху какъв терен за излети двете бетонни плочи. По този начин становището на учените опроверга твърденията на инвеститора, че бетонните съоръжения са поставени върху навяти от вятъра пясъци


Проверяващите бяха посрещнати от инвеститора, който си бе довел експерт по почвознание.

 

"Тук са спазени абсолютно всички законови изисквания. Това ви го казвам с ръка на сърцето и просто се учудвам от тази кампания", коментира инвеститорът Даниел Ризов.

 

Експертите на БАН обаче не мислят така. 

 

Строежът в Синеморец - другият обект, който предизвика остра обществена реакция. Собственикът твърди, че не гради върху дюни, а в урбанизирана територия. От 2013 –та година Неделчо Гинин чака становището на РИОСВ - Бургас. Мълчаливият отказ на институцията е отменен от съда. 
 

"Собственикът на имота много добре знае, че през февруари месец тази година е входирал ново уведомление за инвестиционно предложение, че не е получил никакво разрешение от РИОСВ", уточни инженер Таня Манолова, директор на РИОСВ-Бургас. 

 

От строителната фирма обясняват, че до днес нямат получена  заповед за спиране на строителството. Спрели са заради обществения натиск, но ще си търсят правата по съдебен път.


Нова ще продължи да следи развоя и по двата казуса. А резултатите от проверката на къмпинг "Юг" ще станат ясни най-рано в началото на следващата седмица.

 

Репортер: Цеца Алексова