На кораба може да е имало 950 души

 

В Италия все още продължава търсенето на оцелели, след най-голямата трагедия в Средиземно море от Втората световна война насам. Близо хиляда души може да са били на кораба - ковчег, потънал край остров Лампедуза.

 

Спасителен кораб откара малцината оцелели във водите на Средиземно море. На борда му са едва 27 души от злополучната лодка, на която е имало стотици имигранти. Повечето тела на

Още по темата

загинали бежанци вече са пренесени в Малта. Сред тях има и деца. Кораби и хеликоптери още търсят оцелели. Температурата на водата е около 20 градуса и все още има надежда да бъдат открити живи хора. 


Оцелял от Бангладеш е разказал ужасяващи факти пред спасителите. По думите му на кораба е имало 950 души - много повече отколкото се смяташе. Част от тях са били затворени в трюма. Били са натоварени на 20 километра от Триполи от въоръжени мъже. Италианският премиер Матео  Ренци настоява  за незабавни общоевропейски мерки за решаване на проблема с трафика на хора през Средиземноморето. 

 

“Настоявам Европейските лидери да се съберат още в четвъртък. Европа заседава за риби и какво ли не, така че  може да се събере на заседание по проблема на имигрантите”, заяви италианският премиер Матео Ренци. 

 

Италия настоява да бъдат създадени съместни бази в Африка и на остров Сицилия. Идеята е там да бъдат посрещани имигрантите преди да поемат към Европа по нелегален път. Въпросът се обсъжда спешно от министрите на външните работи, които се събраха в Люксембург. 

 

“След последната трагедия в  Средиземноморието е наше морално задължение да концентрираме цялата си отговорност като европейци, за да избегнем такива трагедии да се случват отново”, каза Федерика Могерини, висш представител за външната политика на ЕС. 

 

Проблемът с рискуващите живота си имигранти не е нов, но разногласия между отделните държави в Евросъюза досега не позволяват да се изработи единна стратегия. За първи път от десет години насам Евросъюза преразглежда миграционната си политика и до месец ще представи  нова стратегия. 


Фаталното пътуване няма да е последното. Hа африканския бряг продължават да се струпват хиляди хора готови да поемат риска по море в опит да достигнат Европа. Трафикът на хора по данни на Интерпол носи печалби от по около 30 милиарда евро годишно на трафикантите.

 

Репортер: Антоанета Николова