Информацията е на ФБР и американското правосъдие

Шестима американски младежи отиват на съд за това, че са се опитали да се присъединят към Ислямска държава в Сирия, съобщи ФБР и американското правосъдие. Младежите, на възраст между 19 и 21 години, произхождат от сомалийската общност в Минеаполис, се казва в съобщението, цитирано от Франс прес и БГНЕС.

 

Това не са неориентирани младежи, които лесно се повлияват, а хора - твърдо решени да се присъединят към терористична организация с всички възможни средства., каза федералния прокурор на Минесота Андрю Лътър.

 

Според обвинителния акт няколко техни опита да заминат за Сирия са се провалили преди ФБР и американското правосъдие да решат да извършат арестите в неделя. Четирима от младежите са били спрени от пътуване на летище "Кенеди" в Ню Йорк през ноември 2014 г. Въпреки неуспешните опити, те не се отказали от плановете си.

 

ФБР е била в течение на техните действия благодарение на един от младежите, който променил намерението си да се включи в групировката "Ислямска държава" и започнал да оказва съдействие на ФБР.